Vietnamská kuchyně

Street food ve Vietnamu

Když se řekne Vietnam, každému naskočí asociace jako Sapa, Halong, street food a názvy konkrétních vietnamských jídel – Phở Bò, Bún Bò Nam Bộ, závitky Nem. Vietnam je skutečně hlavně o jídle a během Vaší dovolené ve Vietnamu rychle pochopíte proč. Občas během mé práce slyším poznámky (myšleno v dobrém): „Přijeli jsme zhubnout a ne ztloustnout.“ nebo „Už zase jídlo?“. Jenže ve Vietnamu si na velmi dobrém jídle můžete opravdu pochutnat jak v restauraci, tak na ulici. A právě pouliční jídlo, tzv. street food, je ve Vietnamu velmi oblíbený. Dosyta se najíte od 20.000 VND (cca 20 Kč) a to po celý den. Sepsala jsem zde pár tipů jak poznat dobrý street food ve Vietnamu a co dobrého si objednat.

Hovězí polévka Pho Bo
Polévka Pho Bo
Street food specialita - banh cuon
Banh Cuon

Snídaně ve Vietnamu začínají již s východem slunce a tak se klidně může stát, že bistro/stánek bude mít v 9:00 – 10:00 vyprodáno. To ale také záleží, kde se zrovna nacházíte, zda na venkově nebo ve velkém městě. Street food stánky nabízejí zpravidla pouze jedno jídlo a vlastně i díky tomu je ten jejich pokrm chuťově vyvážený. Stánky s obědem začínají servírovat od 10:30. Jsou také stánky, které fungují jen ráno, nebo jen odpoledne, večer.

Mezi turisty populární místa jsou například Bánh Mì Queen v Hội An, The Lunch Lady v Ho Chi Minhově městě, Bún Chả v ulici Hàng Mành nebo Obama Bún Chả. Ale určitě stojí za tou vyzkoušet nové místa.

Čeho byste si měli všimnout jako první?

  1. Vypadá místo čistě a organizovaně? Jsou nádoby na stolku srovnané? Stoly otřené? Odpadky pod stolem uklizené?
  2. Je jídlo a ingredience k němu hezky prezentované a čerstvé?
  3. Vidíte v daném bistru jíst hlavně místní?

Pokud jsou Vaše odpovědi ano, tak jste na správném místě. Vietnamci milují jídlo a nejedli by něco špatného. Na výběr jsou tedy opatrní. Hlavně z několika důvodů, jako je původ ingrediencí, jejich kvalita a čistota.

Grilovaný vepřový bůček bun cha
Street food bun cha
Jídlo v Hue
Specialita Banh Loc v Hue

Stánek máte vybraný a možná už sedíte, jídlo se Vám nese ještě bez objednání. I to se může stát, mají jen jedno jídlo a menu je nápis ve vietnamštině venku na ceduli. Na stole máte nádobu s hůlkami a lžícemi (klasický příbor nečekejte). Doporučuji si hůlky otřít ubrouskem nebo limetkou. Na stole můžete mít dále rýžový ocet s česnekem a chilli, rybí omáčku, chilli omáčku a čerstvé chilli. Platí se většinou při odchodu, osobě s balíkem hotovosti v ruce nebo osobě, která připravuje jídlo. Co jste vše měli si pamatují, lístek nepotřebujete.

Základ už máte, teď mi nezbývá než Vám popřát dobrou chuť! 🙂

Pokud si ale nejste jisti výběrem místa a samotní se hned první den nechcete pouštět do velké akce. Napište mi a ráda Vás vezmu na nejlepší místa nejen v Hanoji. Tým průvodců, milovníků dobrého jídla, mám k dispozici po celém Vietnamu. Můžeme vyrazit pěšky, autem nebo také na motorce (s vlastním řidičem).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *